Ga naar inhoud
Terug naar overzicht

EU FP7-project RESILIENT 2012-2016

Toegevoegd op 01 augustus 2014
EU FP7-project RESILIENT 2012-2016

Het RESILIENT project is gericht op het ontwerpen, ontwikkelen, installeren en het streven naar energie-en milieuvoordelen van een nieuw geïntegreerd concept van de interconnectiviteit tussen gebouwen, distributed energy resources - DER en smart grids op wijkniveau.

De RESILIENT aanpak combineert verschillende innovatieve technologieën, waaronder slimme ICT-componenten, geoptimaliseerd energieopwekking en opslagtechnologieën, ook voor hernieuwbare energiebronnen, geïntegreerd om een real-time overzicht te bieden van energievraag en-aanbod op wijkniveau en te helpen bij het besluitvormingsproces.

De project strategie is gebaseerd op een uitgebreide R&D en demonstratie aanpak. Het voorgestelde geïntegreerde concept zal eerst worden gemodelleerd en gesimuleerd voor verschillende typologieën van gebouwen en verschillende klimaten en vervolgens geïnstalleerd en gecontroleerd worden in drie proefprojecten (met inbegrip van residentiële en niet-residentiële gebouwen) in het Verenigd Koninkrijk, België en Italië. Deze demonstranten zullen worden gebruikt om de energie-en milieuvoordelen van het nieuwe integraal concept te beoordelen en ook om modellen en technologieën te valideren, zodat het concept gemakkelijk repliceerbaar zal zijn over verschillende regio's en klimaatzones.

De grote invloed van RESILIENT zal de ontwikkeling van een volledige waardeketen zijn waar de jaarlijkse primaire energiebehoefte van gebouwen verzameld op wijkniveau wordt verminderd met ten minste 20% ten opzichte van de verwachte energieprestaties op individueel niveau, geassocieerd met een daling van meer dan 20% van het CO2 referentieniveau.

Verschillende gerenommeerde onderzoeksinstellingen nemen deel aan dit project uit verschillende Europese landen zoals CEA en CSTB (Frankrijk), BRE en Cardiff University (VK), D'Appolonia en University of Genoa (Italië) en Vito (België).

Terra Energy is aan het onderzoeksteam toegevoegd als expert in ondergrondse energieopslag en geothermie. Deze technologieën zijn onontbeerlijk in de uitbouw van de beoogde energieconcepten.